Przepis na domową pizzę

Strona powstała z dedykacją dla najbliższych i przyjaciół.

Jak to się zaczęło?

Jestem przekonany, że nie istnieje na ziemi osoba, która pogardzi zjedzeniem kawałka pieczywa przykrytego, warstwą zmielonego pomidora pod płaszczykiem stopionego sera i dodatków. A przynajmniej ja takiej nie spotkałem.

W zasadzie to zupełnie nie wiem jak to się zaczęło. Wydaję mi się, że po prostu zacząłem to robić i mi się do dzisiaj nie znudziło. Myślę, że 300 wyszło z naszego starego piekarnika. W domu zrobiłem paręset pizz, testując różne metody przygotowywania i składniki. Nie raz irytując się dotkliwymi porażkami.
Jednak totalnie mnie to zniechęciło ponieważ cieszy mnie to kiedy, ktoś je z apetytem co przygotowałem i powie mi, że jest pyszne.
Muszę się do czegoś przyanać: mam jedną wadę, nigdy nie odmówiłem zrobienia pizzuchy!
I jak mnie spotkacie błagam nie wykorzystujcie tego 😉

Na pewno z tego biznesu nie zrobię wiec dzielę się doświadczeniem, które nabyłem i przekazuję je wam.
Nie mam totalnie nic przeciwko, jeśli ktoś doda ketchupu aby wzmocnic sos pomidorowy – bo sam to robię ;-D
Albo jaraą go Hawaje 😉 Totalnie mi to nie przeszkadza. Dlatego korzystajcie, bawcie się i kombinujcie!

Mateusz

Przepis na ciasto

Przygotowanie: 15 min + 45 min

  1. Wlewamy ciepłą wodę i dodajemy drożdże z cukrem i mieszamy. Nie musisz czekać jeśli wiesz, że drożdże są dobrej jakości.
  2. Dodajemy mąkę, sól, oliwę.
  3. Mieszam w Lidlomiksie, jeśli masz robot do ciasta, jeszcze lepiej ale jeśli go nie posiadasz to wypracuj sobie w misce tak długo aż ciasto na wskutek pracy będzie ciepłe.
  4. Możesz już podzielić na dwie równe części
  5. Złóż na pół 5 – 8 razy – zrobisz warstwy i dostanie się powietrze aby było pulchne na brzegach.
  6. Uformuj kulki – będzie elastyczne więc problemu uformujesz. Jak uformować kulkę.
    Możesz zaciągać od góry do dołu aby góra była jednolitą powierzchnią a odstający spód możesz zakręcać i łączyć do środka.
  7. Wysmaruj delikatnie ciasto oliwą i włóż do miski lub pojemnika i przykryj ściereczką lub folią

Przepis na sos

Czas: 10 min

  1. Wrzucamy wszystko do rondla, mieszamy. Czosnek sprasowany.
  2. Gotujemy 10 minut pod przykryciem – nie chcesz plam na ścianach.
  3. Odstawiasz do wystygnięcia.
  4. Oregano dodaje aromatu.
  5. Ketchup smaku – sos nie jest kwaśny a lekko słodki.
    Tylko Włocławek – nie ma kompromisu!
  6. Czosnek spowoduje, ze sos dłużej postoi w lodówce bo na pewno Ci go zostanie.
    Możesz go użyć do zupy, zapiekanek czy kolejnych placków.

Placek

Przygotowanie

  1. Na papier do pieczenia posypujemy semolite – nada chrupkości i doda objętości.
  2. Placek kładziemy i dociskamy od środka do brzegów, odwracamy i powtarzamy.
  3. Odwracamy i rozciągamy, jeśli nie wiesz jak to zrobić zobacz tutaj

Pieczenie

Przygotowanie

  1. W między czasie wstaw piekarnik na min. 250’C bez termoobiegu  z kamieniem lub blachą – musi się porzadnie nagrzać.
  2. Ustaw kamień tak aby mieć z 10 cm odstępu od góry. Jeśli go nie posiadasz wstaw blachę.
  3. Papier do pieczenia przygotuj na ciasto, najprościej na nim wyrabiać, dodać sos i dodatki.
  4. Jak już to potem zrobisz skorzystaj ze szpatuły lub dużej deski aby wygodnie przetransporotwać przygotowany placek do piekarnika